N-VA Zemst vraagt grondige risicoanalyse naar aanleiding van branden bij afvalverwerkers

Op 2 juli 2025, over deze onderwerpen: Eppegem, veiligheid - gezondheid, Zemst
N-VA Zemst wil risico-analyse nav branden afvalverwerking

“Afvalverwerking moet veilig zijn – ook voor de buurt”

Onlangs nog werd ook Zemst opgeschrikt met een be-alert-melding dat ramen en deuren dicht moesten. Een zeer hevige brand bij een afvalverwerker in Vilvoorde was de oorzaak maar is helaas geen alleenstaand geval. In de afgelopen maanden verschenen meerdere meldingen van branden op afvalverwerkingssites in het nieuws (Vilvoorde meermaals, Willebroek, Puurs, Doel).

Dit zijn geen toevallige incidenten meer, maar een signaal dat het brandveiligheidsbeleid binnen de sector onder druk staat. “We mogen niet wachten om te handelen tot er slachtoffers vallen: stelt Veerle Geerinckx, voormalig burgemeester van Zemst en raadslid voor N-VA.

Groeiend gevoel van onveiligheid
Afvalverwerking is een onmisbare schakel in onze circulaire economie. Maar hoe duurzaam is een sector die op regelmatige basis broeihaarden vormt voor ernstige branden? De milieu-impact van zo'n brand is aanzienlijk: dikke rookpluimen, gevaarlijke stoffen in de lucht, bodem- en watervervuiling. Ook de gezondheid van werknemers en omwonenden staat op het spel. Wie in de buurt woont van zo'n site leeft met een groeiend gevoel van onveiligheid. Dat is onaanvaardbaar. Burgers in onze gemeente zijn bezorgd en dat is begrijpelijk.

Nood aan doortastender beleid
De kern van het probleem ligt bij preventie en handhaving. Pogingen tot sensibilisering schieten tekort en brandpreventiemaatregelen blijken soms verouderd, ontoereikend of slecht opgevolgd. Er zijn normen, maar de controle erop is versnipperd en vaak onvoldoende. Wanneer risico’s bekend zijn maar maatregelen uitblijven, mogen we spreken van een falend beleid.

Wij vinden dat de overheid zich moet organiseren richting  proactief toezicht, transparantie en verplichte investeringen in moderne branddetectie- en blussystemen. Daarnaast moeten afvalstromen beter beheerd worden: brandbaar en risicovol afval hoort niet onbeheerd in hopen te liggen.

Beter communiceren
Elke buurt heeft recht op veiligheid en duidelijke communicatie. Informatie komt vaak traag of fragmentarisch, terwijl burgers recht hebben te weten wat er in hun omgeving gebeurt. Dat vereist heldere procedures voor communicatie bij incidenten, inclusief rechtstreekse meldingen aan inwoners in risicogebieden.

Veiligheid en gezondheid als topprioriteiten
“Als we afvalverwerking ernstig nemen als pijler van duurzaam beleid, dan moet veiligheid een topprioriteit worden voor werknemers, omwonenden én hulpdiensten.”, merkt Veerle Geerinckx op: “het is niet pas na een brand maar vooraf essentieel. We verzoeken om actie: niet alleen op papier, maar in de praktijk. Burgers verwachten – terecht – dat hun gezondheid niet ondergeschikt wordt gemaakt aan economische efficiëntie. Het is aan beleidsmakers om die verwachting waar te maken.”

Risico analyse dringt zich op
“Wij trekken aan de alarmbel, ook lokaal, want brandweer en  afvalbeheer gaat elkeen aan. Een ernstige risico-analyse dringt zich op en de juiste preventie uitvoeren is het minste dat we mogen verwachten voor de veiligheid van onze brandweermannen, voor de werknemers, voor de buurt, voor elke burger!”

Lees het artikel in Het Nieuwsblad hier: https://www.nieuwsblad.be/regio/vlaams-brabant/halle-vilvoorde/zemst/n-v...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is