Volledige restauratie van de kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Hammeke te Zemst

Op 8 april 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kent 272.901,68 euro toe voor de restauratie van de kapel in ’t Hammeke in Zemst. “De kapel is misschien wel het meest authentiek bewaarde gebouw van Zemst”, zegt minister Diependaele.

De kapel ligt aan de Zenne en vlak bij de E19, in de schaduw van een krans lindebomen, en kent een rijke geschiedenis. Volgens een legende werd de kapel gebouwd nadat er in de 13de eeuw een schip was vastgelopen dat, dankzij een miraculeuze tussenkomst van Onze Lieve Vrouw, terug vlot kon worden getrokken.

Beschermd monument sinds 1974

Officieel werd de kapel in het begin van de 17e eeuw gebouwd. Daarvan zijn nog delen bewaard in oorspronkelijke traditionele bak- en zandsteenstijl. In 1699 is de kapel met een travee vergroot en aangepast. Het was een belangrijke bedevaartplaats. Sinds 1974 is de kapel beschermd als monument.

Restauratie maakt interieur permanent zichtbaar

De laatste jaren was de kapel erg in verval en daarom besliste de gemeente Zemst om de kapel integraal te restaureren, zowel de buiten- als de binnenzijde. Door het heropenen van een historische opening in de zuidwest gevel zal het interieur van de kapel permanent zichtbaar zijn, wat een meerwaarde betekent voor de beleving van de kapel.

Meest authentiek bewaarde gebouw van Zemst

“De kapel ligt wat geïsoleerd tussen de Zenne en de E19, maar is misschien wel het meest authentiek bewaarde gebouw van Zemst. De kapel dateert uit de zeventiende eeuw en heeft een grote historische en volkskundige waarde. Daarom ken ik graag deze restauratiepremie toe zodat de kapel opnieuw in volle glorie te beleven is”, zegt minister Diependaele.

 

Foto's van de kapel Onze-Lieve-Vrouw 't Hammeke vind je hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is