Snel overleg tussen burgemeester Geerinckx en minister Peeters resulteert in duurzame maatregelen voor een veilige fietssnelweg langs de Zenne

Op 21 april 2023

In de week van 24 april starten de werken om het fietspad langs de Zenne veiliger te maken. Daarbij zet De Vlaamse Waterweg in op het realiseren van zowel een schrikzone als een groenstructuur (haag of wilgenschutting). Zo wil de waterbeheerder een veilige, ecologische en esthetisch verantwoorde barrière creëren tussen de fietssnelweg en de Zenne. De minister drong er in overleg met het gemeentebestuur bij de Vlaamse Waterweg nv op aan om snel maatregelen te nemen. Het vergroten van de fietsveiligheid op die locatie is van cruciaal belang. Daarom zet de Vlaamse Waterweg nu op korte termijn in op de realisatie van zowel een schrikzone als het plaatsen van de hagen of wilgenschuttingen. Dit in afwachting van meer structurele maatregelen zoals het doortrekken van de bestaande leuningen.

 

Eind januari verdronk een 25-jarige fietsster nadat ze in de Zenne viel. In april vielen in Zemst twee fietsers in de Zenne. Gelukkig konden de fietsers worden gered.  In overleg met burgemeester Geerinckx drong minister Peeters bij De Vlaamse Waterweg aan op snelle maatregelen om te vermijden dat er nog meer mensen in de Zenne belanden in Zemst. Intussen hebben de betrokken instanties - de Vlaamse Waterweg nv, de provincie Vlaams-Brabant en het gemeentebestuur van Zemst - samengezeten. Zij blijven samen werken aan maatregelen zowel op korte termijn als meer structurele ingrepen. Zo wordt onder meer bekeken of het doortrekken van de bestaande leuningen op de keermuren een oplossing bieden, dan wel of er een haalbaarheidsstudie over de verbreding van de fietssnelweg opgestart moet worden.

 

Vlaams minister Peeters: “We kiezen in eerste instantie voor ‘nature based solutions’, oplossingen die passen in de omgeving en het natuurlijk karakter van het jaagpad en tegelijkertijd heel effectief zijn in het verhogen van zowel de veiligheid als dragen aan de realisatie van groen-blauwe assen.”

 

Burgemeester Geerinckx: "De minister en ikzelf zijn snel in overleg gegaan en ik ben blij dat gekozen wordt ook voor een natuurlijke maar wel robuuste oplossing die zich kan integreren ook in ons landschap. Dit eerste voorstel komt tegemoet aan onze zorgen: het zet in op een verhoogde veiligheid maar bewaakt ook de integratie in het landschap.. Het feit dat er snelle actie komt, is essentieel ook. Onze burgers, die hier erg in betrokken zijn, zullen deze daadkracht en actie zeker op prijs stellen. Alleen zo kunnen we deze belangrijke fietsverbinding veilig open houden."

 

Burgemeester Geerinckx geeft ook aan dat ze uiteraard ook verhoogd toezicht zal voorzien in samenspraak met haar teams van KASTZE: “We moeten immers het correct gebruik van het jaagpad van nabij blijven opvolgen voor elke gebruiker. Naar aanleiding van de twee recente nieuwe incidenten ben ik tevreden dat de minister onze oproep naar snelle actie ernstig opneemt en onze vraag naar de Vlaamse waterweg toe ondersteunt. Zo zullen de belangrijke punten achtereenvolgens zeker aangepakt geraken: (1) de verhoogde bescherming bij de knooppunten en kruisingen, (2) de versterking van de schrikstrook door een natuurlijke barrière te plaatsen en ook (3) het reddingsbestendig maken van de waterloop zelf (door bv het plaatsen van ladders op een vast ritme). Dit pakket aan maatregelen zal zichtbare verbeteringen brengen en gaan we blijven opvolgen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is