Goed nieuws voor wie wil onthaasten: al 94 kilometer trage wegen in Zemst

Op 17 december 2020, over deze onderwerpen: Trage Wegen

Liefst 94 kilometer aan toegankelijke trage wegen telt Zemst nu al. Die worden bewegwijzerd met niet minder dan 400 bordjes. Dat is in de eerste plaats de verdienste van onze N-VA-schepen van Trage Wegen Dirk Van Roey. “Steeds meer mensen willen onthaasten en gaan op zoek naar groen in de buurt, nu in coronatijden nog meer dan voordien”, zegt Van Roey tevreden.

Visie op trage wegen

Ere wie ere toekomt: Dirk Van Roey blies de trage wegen vorige legislatuur nieuw leven in. In 2016 goot Van Roey zijn visie rond trage wegen in de Kompasnota. Aan die nota koppelde hij een actie- en prioriteitenlijst, die hij opstelde na samenwerking met tal van burgers en adviesraden. In de Kompasnota staat voor elke trage weg wat de gemeente er mee wil doen: behouden, verplaatsen om te kunnen heropenen of afschaffen.

Op zoek naar groen, open ruimte en stilte

Nu ziet schepen Van Roey hoe zijn beleid steeds zichtbaarder zijn vruchten afwerpt. Er is al 94 kilometer aan trage wegen toegankelijk in Zemst. Wie in deze coronatijden al eens een stapje buiten zet, ziet hoe de Zemstenaren hun trage wegen gretig bewandelen. “Steeds meer mensen willen onthaasten en gaan op zoek naar groen, open ruimte en stilte. Ze herontdekken het landelijke gebied langs onze trage wegen. Zo kan het platteland zijn troeven ten volle uitspelen”, zegt Van Roey.

Trage wegen opnieuw onder de loep

Het werk is nog niet klaar, benadrukt Van Roey. Vijf jaar na de Kompasnota is het tijd om de visie te herbekijken. Ook de prioriteitenlijst zal opnieuw onder de loep genomen en bijgestuurd worden. Samenwerking met alle belanghebbenden blijft wel belangrijk. In de tussentijd moedigt Dirk Van Roey elke Zemstenaar aan om langs trage wegen te gaan. “Gebruik ze om buiten te komen, lucht te pakken, een wandeling, een toertje lopen, gezond in de open ruimte,... gratis en voor niets.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is