U bent hier
Brief aan de banken in Hofstade: “Denk aan onze senioren, laat minstens één geldautomaat staan”
Hoe betalen úw grootouders bij de bakker of de kapper? Met die vraag schreef ons N-VA-bestuurslid uit Hofstade Joris Sterckx een brief aan de drie banken in Hofstade. In zijn brief vraagt Joris dat de banken op zijn minst één geldautomaat laten in de deelgemeente. “Vooral voor onze ouderen heeft cash geld nog een bijzondere betekenis. In feite zou er in elke deelgemeente een automaat moeten staan.”
Begin dit jaar kregen alle klanten van het BNP Paribas Fortis kantoor in Hofstade een brief met jammer nieuws: hun bankkantoor zou op 20 april definitief sluiten. Voor Joris was dat schrikken. “Ik ben zelf al heel mijn leven klant bij Fortis. Ik herinner me nog hoe ik mijn eerste Club001-rekening met eigen bankkaart kreeg. Bij elk belangrijk moment van mijn leven was de bank op de een of andere manier betrokken. Het is spijtig dat het kantoor verdwijnt.”
Joris Sterckx schrijft bezorgde brief aan de banken
Joris besloot een brief te schrijven naar de 3 banken in Hofstade, niet uit nostalgie, maar uit bezorgdheid. “Ik dacht onmiddellijk aan hoe het voor mijn grootmoeder zou geweest zijn indien ze geen bank in de buurt had. Zij hield echt aan cash geld, al was het maar om ons onze cent te kunnen geven met onze verjaardag. Ik ben er zeker van dat dat voor veel senioren opgaat.”
Kantoor weg oké, maar laat geldautomaat blijven
In zijn brief aan de banken toont Joris begrip voor de sluiting van het kantoor. “Je moet realistisch zijn. Veel mensen gaan zelden of nooit meer naar het bankkantoor, maar doen liever hun bankzaken online. Ik ben een van die mensen. Dan is het begrijpelijk dat een bank nadenkt over het nut van een fysiek kantoor. Maar het is niet omdat een kantoor weg gaat, dat ook de geldautomaten moeten verdwijnen.”
Iedereen moet meekunnen, ook onze senioren
Geldautomaten hebben nog een functie. Zeker in Hofstade, meent Joris. “Nog niet alle handelaars in Hofstade aanvaarden elektronische betalingen. Zelfs niet in coronatijden. In feite vind ik dat niet meer van deze tijd en ik zou die paar handelaars willen vragen om eindelijk de 21ste eeuw in te stappen. Maar los daarvan moeten we erover waken dat iedereen altijd mee kan. Ook mensen zoals mijn grootmoeder.”
Twee van de drie aangeschreven banken stuurden een antwoord. “De ene drukte in wat vage bewoordingen zijn bekommernis uit voor het welzijn van alle klanten. De andere gaf aan nog geen plannen te hebben voor een sluiting.”
Minister Demir werkt aan neutrale automaten
De sluiting van bankkantoren is geen exclusief Hofstaads fenomeen, weet Joris. “Vooral in landelijke gemeenten verdwijnen kantoren én automaten. Met vervelende gevolgen voor de lokale handelaars, die toch de zuurstof zijn van elk dorp als Hofstade. Vandaar mijn bezorgdheid. Gelukkig is Vlaams minister Zuhal Demir al in overleg met de grootbanken om in heel Vlaanderen neutrale bankautomaten uit te rollen. Voor een klein dorp als Hofstade is dat hoopgevend.”